Veilig varen op een motorboot: waar moet u op letten?

Bij Nautica Yachtcharter in Sneek staat veiligheid voorop, daarom geven wij u graag deze tips voor het veilig varen op een motorboot.

  • Zorg dat u de regels kent. Leer en begrijp de verkeersregels op het water. Zoek de borden en boeien op en weet wat ze betekenen. Wij hebben de meest belangrijke vaarregels voor u op een rij gezet. Aan boord van al onze boten vindt u ook de ANWB Almanak deel 1+2 met alle vaarregels. 
  • Controleer de weersvoorspellingen voordat u vertrekt. Vermijd het varen in slecht weer, zware wind of storm. Als er slecht weer op komst is zullen wij u hier uiteraard over informeren en adviseren welke wateren u het beste kunt vermijden.
  • Gebruik een kaart om bekend te raken met de waterwegen en om de diepten te controleren, zodat u niet vastloopt. Elke boot is standaard uitgerust met een Friese merenkaart B, N.W. Overijsselkaart C, IJsselmeerkaart, en een Routebeschrijving.
  • Alcohol en varen gaan niet samen. Vermijd daarom alcohol en zorg ervoor dat de bestuurder van de boot nuchter blijft.
  • Let op andere boten. Houd andere boten in de gaten en vermijd onnodige risico's.
  • Houd altijd uw mobiele telefoon bij de hand om in geval van nood contact te kunnen opnemen met Nautica Yachtcharter of andere hulpdiensten.
  • Vaar op een veilige snelheid die bij de omstandigheden past en zorg ervoor dat u de controle over de boot houdt.
  • Wees een verantwoordelijke gebruiker van het water en respecteer de natuur en het milieu. Gooi geen afval in het water en houd rekening met andere gebruikers en dieren. De provincie Friesland beschikt over honderden gratis aanlegplekken op de meest prachtige locaties midden in de natuur. Op deze locaties gelden ook bepaalde afmeerregels waar u rekening mee dient te houden.

Wanneer u uit onze haven vertrekt kunt u erop vertrouwen dat de boot in uitstekende conditie verkeert en dat u veilig het water op kunt. Zodra u na het afmeren uw reis voortzet is het uiteraard wel verstandig dat u zelf controleert u of er voldoende brandstof aanwezig is.

Wij sturen u veilig het water op

Naast bovenstaande tips besteden wij bij Nautica Yachtcharter in Sneek veel aandacht aan veiligheid en een goede voorbereiding voordat u de Friese meren op gaat. 

Al onze motorboten zijn in perfecte staat van onderhoud en ruim uitgerust met onder andere verbanddoos, reddingsboei, brandblusser, routekaarten en alle andere benodigdheden om met een gerust gevoel het water op te gaan. Wij bieden ook instructies en advies over het gebruik van de boot, inclusief veiligheidsvoorschriften en navigatie-advies.

Renate Molkenthin huurde bij ons een boot en was zeer te spreken over de uitrusting van de boot en de service die wij bieden:

Wij huren al jaren bij Nautica-Yachtcharter en zijn nog nooit teleurgesteld, integendeel. Onze boot was altijd top uitgerust en de service super. De eigenaren zijn altijd vriendelijk, aardig en behulpzaam.

Verder is er op elke boot een instructie-/boordboek van het betreffende motorjacht aanwezig. Bekijk de complete inventarislijst van motorboten. Als er iets misgaat, bieden wij bij Nautica Yachtcharter noodhulp en assistentie. Wij zijn 24/7 bereikbaar en kunnen snel reageren op eventuele problemen of noodsituaties.

Raak vertrouwd met de motorboot

Bij Nautica Yachtcharter kunt een motorboot van 9 t/m 15 meter huren zonder vaarbewijs. Als onervaren schipper op een motorboot bieden wij u de mogelijkheid om in één dag de door u gehuurde boot van Nautica Yacht Charter te leren beheersen. Onze ervaren instructeur zal u en uw bemanning tijdens deze vaarcursus begeleiden door het mooie Friese merengebied terwijl u intensief oefent in het besturen, aanleggen, afmeren en het passeren van bruggen. 

Hendrik Nilgen heeft deze vaarcursus ook gedaan en schrijft hier het volgende over:

We voelden ons zeer comfortabel. Ondanks vaarervaring hebben we de schipperstraining geboekt. Het nam veel angsten weg en we hadden een ontspannende en veilige rit!

U kunt erop vertrouwen dat wij bij Nautica Yachtcharter in Sneek ervoor zorgen dat u veilig kunt varen en genieten van uw vaarvakantie. Wij zijn goed bekend met de lokale waterwegen en veiligheidsvoorschriften in Friesland en doen er alles aan om u een plezierige en veilige vaarervaring te bezorgen. Mocht u nog vragen hebben over het veilig varen op een motorboot, over de vaarregels of over onze onze vaarcursus? Neem dan contact met ons op!

Motorboot huren in Friesland

Meer informatie