Elfstedenroute varen

Ieder winterseizoen zitten de schaatsliefhebbers in Nederland weer vol spanning af te wachten of ‘De Tocht der Tochten’ weer van start kan gaan. De beroemde Friese schaatstocht die op natuurijs wordt gereden. Voldoende ijsaangroei is van veel verschillende weersfactoren afhankelijk. Het is bijna een unieke gebeurtenis geworden.... Maar de Elfstedenroute varen, dát kan ieder moment!

Varend met een boot is een mooi alternatief deze bijzondere tocht te maken. Welk jaargetij het ook is, ook al is het winter, hij is van begin tot eind te varen. Een unieke vaarroute om de vele bezienswaardigheden van Fryslân via het water te ontdekken: ‘It giet oan!’. 

 • Hoeveel kilometer is de Elfstedentocht varen?

  De Elfstedentocht is een route van meer dan 200 kilometer lang. Het is ideaal om de route te varen met een motorboot.

 • Hoelang vaar je over de Elfstedentocht?

  Wanneer u voor een week een boot huurt bij Nautica Yachtcharter kunt u gemakkelijk alle elf steden bevaren. Liever onderweg even ergens blijven liggen óf tussendoor iets meer de tijd nemen om de verschillende historische Elfsteden te bezoeken? Dan is het aan te raden om er twee weken voor uit te trekken.

 • Met welke boot kun je de Elfstedentocht varen?

  De vaarroute bevat verschillende bruggen en historische waterpoorten in plaatsen als Sneek en Sloten. In totaal vaart men onder ongeveer 199 bruggen door. De officiële schaatsroute is te bevaren met verschillende motorboten van Nautica Yachcharter. Qua afmetingen is de vaarroute geschikt voor boten met een maximale doorvaarthoogte van 2,5 meter, een maximale breedte van 3,9 meter en een diepgang van 1,3 meter.

 • Wat is de route van de Elfstedentocht?

  Van oudsher is Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, de start- en finishplaats. Vervolgens gaat de route langs de steden Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en over de welbekende Bonkefeart terug naar de finish in Leeuwarden. In tegenstelling tot de traditionele Elfstedentocht kunt u, als u deze route wilt varen, starten waar u maar wilt. Wanneer u een boot huurt bij Nautica Yachtcharter, grenzend aan de rand van Sneek is dit direct een perfect startpunt. Het is dan ideaal om eerst het centrum van Sneek nog even aan te doen om langs de imposante Waterpoort van Sneek te varen. Ook is het mogelijk om richting IJlst te varen via de Brekken. Dan vaart u door een prachtig, wijds natuurgebied.

De mooiste bezienswaardigheden van de Elfsteden vaarroute

Wanneer u in Sneek start is IJlst de volgende plaats op deze vaarroute. Het is dan eigenlijk een must om door de Eegracht met de overtuinen te varen, één van de plekken waar veel van de film ‘De Schippers van de Kameleon’ is opgenomen. Om en nabij Houtzaagmolen De Rat, aan de oever dan de Geeuw, kunt u heerlijk lopen en genieten van het uitzicht over de weilanden. Vervolgens is het ongeveer 14 km varen over de Wijde Wijmerts en het Slotermeer naar Sloten: het middeleeuwse vestingstadje met twee, kleine waterpoorten. Naast één van de waterpoorten is een korenmolen te zien. Dit stadje ademt historie, dat terug te zien is in de monumentale koopmanshuizen en de oude lindebomen, het authentieke stadscentrum en waar in de zomer zelfs nog een kanon wordt afgeschoten. Een plaatsje waar u de gezelligheid kunt proeven en sfeer kunt snuiven op één van de terrassen bij de verschillende restaurantjes. 

Stavoren

Langs het Slotermeer vaart u langs de Rijstervaart en de Warnser Vaart naar Stavoren waar het ‘Vrouwtje van Stavoren’ u al turend over het water, verwelkomt. Tegelijkertijd is dit ook de beste manier om deze bezienswaardigheid van Stavoren niet te missen. Het kleine beeldje met de puntmuts staat symbool voor een verhaal dat over een armoedige periode van Stavoren wordt verteld. In deze Hanzestad staat ook de Nicolaaskerk met haar elegante torentje. Mede vanwege het 18e-eeuwse orgel is de zaalkerk met de rondboogvensters een bijzonder rijksmonument. Verder is het Woudagemaal natuurlijk een bezoek waard. 

Hindeloopen en Workum

De plaats Hindeloopen, op ongeveer 11 kilometer afstand, wordt gekenmerkt door prachtige, geplaveide straatjes. In het Museum van Hindeloopen en het Friese Schaatsmuseum kunt u zich uitgebreid verdiepen in de historie van dit pittoreske plaatsje. Over de Oude Oostervaart is het maar een klein stukje varen van Hindeloopen naar Workum. De afstand is ongeveer 9 kilometer. Ontdek het mooie Workum met een stadswandeling door het oude centrum. De vele trapgeveltjes, zadeldaken en de Grote kerk zijn bijzondere bezienswaardigheden die sinds 1988 onderdeel zijn van het beschermde stadsgezicht. In het centrum vind je het Jopie Huisman museum waar de levensechte portretten van de gelijknamige oudijzer- en lompenkoopman worden tentoongesteld. 

Bolsward

De Elfstedenstad Bolsward, is na een vaart van ongeveer 13 kilometer over de Workumertrekvaart te bereiken. Bolsward, door Friezen ook wel Boalsert genoemd, is een plaats waar historie en architectuur samenkomen. Een goed voorbeeld hiervan is de unieke Broerekerk die rond 1300 aan de stadsrand van die tijd is gebouwd. Na een brand in 1980 is de kerk door de architect Jelle de Jong voorzien van een glazen dak. Door de bijzondere lichtval is de Broerekerk een gewilde fotografie locatie. Naast de Broerekerk is de 68 meter lange Martinikerk uit de 15e-eeuw zeker een bezoek waard. Het stadhuis uit 1615 is één van het meest in het oog springende gebouwen van Bolsward. Tegenwoordig ingericht met de verhalen uit de geschiedenis van Bolsward als Cultuurhistorisch Centrum ‘De Tiid’. De welvaart uit het verleden is goed terug te zien in de bijzonder uitgewerkte lijstgevels en fraaie trapgevels van de monumentale grachtenpanden die u zowel kunt bewonderen wanneer u door de grachten vaart of als u een wandeling door de stad maakt. 

Harlingen

Om verder te varen naar Harlingen vaart u over de Witmarsumervaart en de Harlingervaart waarna u na ongeveer 17 kilometer in Harlingen kunt aanleggen: één van de oudste zeehavensteden die ons land rijk is. Harlingen is het vertrekpunt voor de veerboten naar verschillende waddeneilanden. Deze prachtige stad ligt aan het wad en in het stadscentrum met statige koopmanshuizen en oude pakhuizen vindt u sfeervolle winkelstraten, culinaire restaurants en gezellige cafés met knusse terrassen.

Franeker

Vanuit Harlingen vaart u over de Sexbierumervaart naar Franeker. Een 13 kilometerslange vaarroute. Wanneer u Franeker aandoet, hoort daar eigenlijk wel een bezoek bij aan het bekende Eise Eisinga Planetarium. Een blik teruggaan in de tijd doet Franeker ook met de vele historische gebouwen die de oude straten rijk is. 

Dokkum en Leeuwarden

De Elfstedenroute van Franeker naar Dokkum staat bekend als ‘Hel van het Noorden’. Met de motorboot is het eigenlijk puur genieten van de natuur onderweg tijdens dit deel van de vaarroute. De 47 kilometerslange route gaat langs De Ried en vervolgens Berlikumerwiid, Moddergat, Blikvaart, Zuidhoekstervaart, Finkumervaart, door Bartlehiem over de Dokkumer Ee naar Dokkum. In deze is de Sint-Bonifatiuskerk de blikvanger van de stad. Vanuit Dokkum vaart u weer terug over Dokkumer Ee en Bartlehiem over de Oudkerkstervaart, Murk, Ouddeel over de Bonkefeart naar Leeuwarden. Vanaf Leeuwarden is het nog ongeveer 22 kilometer varen naar Sneek.

Samen varen?

Wilt u de Elfstedenroute varen in een gezelschap? De Commissie de Friesche Elfstedentocht te water, sinds 2022 KWF Frisia, organiseert eens in de drie tot vijf jaar de Elfstedenweek. Deze bijzondere vaartocht wordt al sinds 1946 georganiseerd. 

Of u de Elfstedenroute nu alleen of gezamenlijk wilt varen, bij Nautica Yachtcharter huurt u een motorboot om zorgeloos te genieten van een mooie vaarvakantie. Zijn er nog vragen over welke motorboot geschikt is of naar de beschikbaarheid van een specifieke motorboot? Neem gerust contact met ons op!

Motorboot huren