Brugtijden Friesland

Tijdens het varen in Friesland is het volop genieten van de schitterende natuur, historische bezienswaardigheden en levendige steden en dorpen. Als populaire bestemming voor toeristen en vakantiegangers biedt Friesland alles voor een onbezorgde vaarvakantie.

Friesland heeft een rijke geschiedenis en wordt gekenmerkt door het prachtige landschap met meren, kanalen en rivieren. Om deze gebieden te verbinden, zijn er tal van bruggen gebouwd. Inmiddels telt Friesland rond de 238 beweegbare bruggen. Naast dat de bruggen belangrijk zijn voor het verkeer, zijn sommige bruggen bijzondere attracties die zeker een bezoek waard zijn. Zo heeft Leeuwarden de ‘Slauerhoffbrug’ die door het innovatieve ophaalmechanisme tot één van de tien meest indrukwekkendste bruggen ter wereld behoort.  

Onbezorgd varen langs alle bruggen

Als u Friesland bezoekt en onbezorgd wilt gaan varen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de brugtijden. Sommige bruggen zijn namelijk alleen geopend op bepaalde tijden, terwijl sommige bruggen of sluizen dicht bij de Waddenzee of het IJsselmeer, afhankelijk zijn van het tij en daardoor iets minder voorspelbaar zijn. De meeste bruggen zijn tijdens het vaarseizoen, van april tot en met oktober, 7 dagen per week geopend van 9:00 tot 19:00 uur. In de zomermaanden juni, juli en augustus zijn de bruggen zelfs een uur langer geopend. 

Om snel en eenvoudig te zien wanneer welke brug of sluis in Friesland open is, hebben wij de meest handige informatie voor u op een rij gezet. Hiermee kunt u gemakkelijk bekijken wat de openingstijden van de bruggen in bijvoorbeeld Leeuwarden of Sneek zijn, bekijken welke brug gesloten is vanwege onderhoud en een handige app met watersport informatie.

Op deze manier kunt gemakkelijk uw reis plannen en onbezorgd gaan varen om de mooiste plekken in Friesland bezoeken. 

Wintervaren en brugtijden in Friesland

De zachtere winters maken het vertoeven op het water langer aangenaam. Er is te zien dat er ook buiten het vaarseizoen steeds meer interesse is in de watersport. Zelfs eind december wordt er nog gevaren. Een fijne bijkomstigheid is dat er negentien bruggen in Friesland zijn die op afstand bediend kunnen worden. Dit gebeurt vanuit It Swettehûs in Leeuwarden. Door deze manier van bediening hoeft u vanaf november 2022 geen afroep meer te regelen voor deze bruggen. Bij Nautica Yachtcharter in Sneek verhuren wij onze motorboten tijdens het vaarseizoen. Toch varen met een vleugje winterse nostalgie? U kunt ieder seizoen de welbekende Elfstedenroute varen wanneer u bij ons een motorboot huurt. 

Naast de brugtijden bieden we ook informatie over andere praktische zaken, zoals de meest belangrijke vaarregels.
en informatie over de Marrekrite ligplaatsen. Zo kunt u gemakkelijk een fijne vaarvakantie in Friesland plannen.

Bij Nautica Yachtcharter bezorgen wij u graag een onbezorgde, en vooral een onvergetelijke vaarvakantie in Friesland. Bekijk onze motorboten en boek een motorboot die het beste aansluit bij uw wensen. 

Bekijk onze motorboten