Ligplaatsen in Friesland

Er zijn in de provincie Friesland veel plekken om uw motorboot van Nautica Yachtcharter aan te meren. Naast betaalde ligplaatsen in gemeentewateren en jachthavens beschikt Friesland ook over honderden prachtige gratis aanlegplekken middenin de natuur!

Als uw met uw boot een ligplaatst inneemt in openbaar gemeentewater moet u daar vaak geld voor betalen. Ook voor het aanmeren in jachthavens moet u betalen voor onder andere stroom, sanitair en andere voorzieningen. De kosten van het liggeld verschillen per gemeente of jachthaven en hangen af van de voorzieningen die u afneemt. Voor een ligplaats met stroomvoorziening betaalt u bijvoorbeeld meer dan voor ligplaats zonder stroom.

Gratis Marrekrite ligplaatsen

Naast betaalde ligplaatsen beschikt de provincie Friesland over honderden gratis aanlegplekken op de meest prachtige locaties midden in de Friese natuur. Dit zijn Marrekrite ligplaatsen die zijn te herkennen aan een blauw-wit bord met een zeilboot. 

Ook wanneer u een motorboot bij Nautica Yachtcharter in Sneek huurt komt u op uw vaarroutes over het Sneekermeer en andere Friese Meren van deze blauw-witte borden tegen. Hier kunt u gratis uw motorboot aanmeren, maar houd er wel rekening mee dat u er maximaal drie dagen mag liggen en daarna ruimte moet maken voor andere watersport recreanten. Natuurlijk is dat geen probleem, want vanaf onze toplocatie in Sneek zijn er zoveel mooie vaargebieden en plekjes in Friesland te ontdekken dat het geen straf is om na drie dagen meer wateren te verkennen.

Naast deze gratis ligplaatsen kunt u uw boot ook afmeren aan meerboeien (in het Fries 'Marboeien') die u tegenkomt op onder andere het Sneekermeer, de Langweerderwielen, het Tjeukemeer en in het natuurgebied De Alde Feanen. 

Op de website van recreatieschap Marrekrite vindt u (via de button 'kaart' linksboven') een compleet overzicht van alle ligplaatsen en meerboeien waar u met uw motorboot van Nautica Yachtcharter kunt aanmeren.

Afmeerregels voor Marrekrite ligplaatsen

Het is uniek dat de veel van deze mooie aanlegplaatsen voor boten in Friesland gratis zijn. Er komt namelijk nogal wat bij het onderhoud van de ligplaatsen kijken. Hiervoor wordt een beroep gedaan op een groot netwerk van vrijwilligers die bijvoorbeeld afval ophalen, gras maaien, snoeien en de voorzieningen onderhouden. Er zijn door Marrekrite een aantal regels opgesteld om samen alles netjes en ook gratis te houden:

  • U mag maximaal drie dagen gratis op 1 plek liggen
  • U mag uw motorboot niet lange tijd onbemand achterlaten
  • Vaar rustig naar de ligplaats
  • Meer niet af in het riet
  • Houd uw honden aan de lijn
  • Houd het netjes
  • Betreed geen (privé)terreinen van omliggende boeren en bewoners

Wilt u dit prachtige initiatief steunen? Dan kunt u uw bijdrage leveren door een Marrekrite wimpel te kopen bij één van de vele vrijwilligers die u vast op uw vaarroute tegenkomt of bij watersportbedrijven en jachthavens. De opbrengst van de verkoop van Marrekrite wimpels wordt gestoken in het onderhoud en herbouwen van de voorzieningen.

Huur een motorboot voor 2 tot 11 personen bij Nautica Yachtcharter in Sneek en genieten van een lekkere vakantie op het Sneekermeer en andere Friese Meren. Heeft u nog vragen over het aanleggen van uw boot of over de verschillende ligplaatsen die u op uw vaarroute in Friesland tegenkomt? Neem dan contact met ons op.

Motorboot in Sneek huren