Motorboot huren en varen op het IJsselmeer

Huur een motorboot bij Nautica Yachtcharter in Sneek en vaar in een mum van tijd het prachtige IJsselmeer op. De weg naar het grootste meer van Nederland toe is al een beleving op zich. Vanaf onze toplocatie in Sneek vaart u zo de Friese Meren op. Vaar naar de Groote Brekken (in het Fries ook wel bekend als Grutte Brekken of Lemster Brekken) en door de Prinses Margrietsluis om via het Ketelmeer uiteindelijk het IJsselmeer te bereiken.

Het meer dat door de bouw van de Afsluitdijk is ontstaan is maar liefst 80 kilometer lang en 25 kilometer breed. Op het uitgestrekte meer van 1100 km² zult u regelmatig een zeilboot tegenkomen, maar het is ook heerlijk om te verkennen per motorboot. Onze vloot bevat een aantal schepen die uitermate geschikt zijn om de voormalige Zuiderzee te bevaren. Langs het meer liggen veel jachthavens, historische havenstadjes en authentieke vissersdorpjes. Zo vind u er niet alleen de rust en ruimte, maar ook de gezelligheid en historie.

Waarom is het zo leuk?

De tocht naar het IJsselmeer toe is al een belevenis op zich. U vaart vanuit Sneek over de beroemde Friese Meren richting het IJsselmeer. Eenmaal aangekomen op het IJsselmeer is er voor ieder wat wils. Op een warme zomerdag gooit u uw anker uit voor een verkoelende zwempartij in het zoete water. Ook kunt u kiezen voor korte of lange vaartochten die zijn te combineren met bezoekjes aan historische havensteden en vissersdorpjes zoals Stavoren, Urk, Hindeloopen, Makkum, Lemmer of Urk. 

Wanneer u enige ervaring heeft kunt u ook doorvaren naar de andere kant van het meer en aanmeren in Medemblik, Hoorn of Enkhuizen. Als u echt het ruime sop gaat opzoeken en zuidwaarts vaart kunt u doorsteken naar het Markermeer. Hier kunt het schiereiland Marken bezoeken en een bezoekje brengen aan het voormalige forteiland Pampus.

Wat komt er kijken bij het varen op het IJsselmeer?

Hoe mooi het IJsselmeer ook is, bij slechte weersomstandigheden kan het uitgestrekte meer in een mum van tijd veranderen in een verraderlijk vaargebied. Al onze motorboten zijn te huur zonder vaarbewijs, maar indien u niet over voldoende vaarervaring beschikt raden wij u aan om het bij de Friese Meren te houden. Deze meren zijn aanzienlijk minder uitgestrekt, waardoor er bij calamiteiten eerder een jachthaven of andere hulp in de buurt is. Ook hebben de weersomstandigheden minder invloed op de water van de Friese Meren dan op het relatief ondiepe water van het IJsselmeer. 

Bij een windkracht van maximaal 3 tot 4 is het heerlijk varen, maar bij windkracht 5 of hoger kunnen de korte golven voor instabiliteit van uw motorboot zorgen. Het is dan zaak om  aan te meren bij één van de prachtige havensteden die u langs het IJsselmeer vindt of via de Randmeren weer de Friese wateren op te varen.

Mag ik met elke motorboot het IJsselmeer op?

Het varen op het IJsselmeer is hoe dan ook een bijzondere ervaring die we u graag willen bieden op één van onze motorboten. Hieronder vindt u een overzicht van de boten waarmee het (met overleg vooraf) is toegestaan om een tocht over het IJsselmeer te varen. Deze boten laat zich goed varen en manoeuvreren en zijn uitgerust met een boeg-en hekschroef. 

Voor welk schip u ook kiest, met onze luxe jachten kunt u genieten van een lekkere vaarvakantie met het hele gezin. Alle boten hebben zeer goede vaareigenschappen en zijn voorzien van alle comfort. Lees hier 10 redenen om uw volgende vaarvakantie bij Nautica Yachtcharter te boeken. Heeft u nog vragen over het varen met een motorboot op het IJsselmeer? Neem contact met ons op!

Motorboot huren