Vaarroute Sudwest Fryslan

Lengte : ongeveer 130 km
Vaaruren: ongeveer 20 uur
Bruggen: allemaal bediend

De route begint bij de Charterbasis van Nautica Yacht Charter. U vaart vanaf onze haven naar de Houkesloot, hier gaat u linksaf (bakboord) richting de stad Sneek. Vanaf onze haven naar de stad is ongeveer 30 minuten varen. Sneek heeft enkele havens en aanlegmogelijkheden in de stadsgrachten. Het centrum heeft vele horeca gelegenheden en een leuk winkelcentrum. De vaart gaat door het centrum van Sneek en bij de laatste brug van Sneek heeft u aan de rechterhand de beroemde “Waterpoort”, het beeldmerk van Sneek. Sneek is erg bekend onder de watersporters vanwege de Sneekweek ( is altijd vanaf de 1e zaterdag in augustus).

Over de geeuw komt u na ongeveer een 45 minuten aan in de stad IJlst, hier heeft u 1 brug en bij de brug gaat u rechtaf, let op het is hier vaak druk en er is een beperkte ruimte. In IJlst zijn weinig ligplaatsen. Na IJlst gaat u naar Nijezyl, hier is een brug en direct daarna een spoorbrug. De Wimerts is de vaart richting Bolsward, onderweg passeert u o.a. de dorpjes Oosthem, Abbegaasterketting en Vijfhuis. Er zijn een aantal bruggen welke vlot worden bediend, De brug bij Abbegaasterketting moet u zelf aktiveren met een knop op het remmingswerk.

Na ongeveer 2 uur varen komt u aan bij Bolsward. De brug van de Snelweg wordt bediend. Bolsward heeft ook een leuk centrum en in de gracht zijn mooie ligplaatsen.

De rest van de vaarroute

 • Varen naar Workum en Stavoren

  Via de Workumer trekvaart is het mogelijk om naar Makkum te varen, neem dan de afslag bij Tjerkwerd naar rechts ( stuurboord). Vanaf Tjerkwerd naar Makkum is ongeveer 1 ½ uur varen. Vanuit Makkum is het mogelijk om via het IJsselmeer u vaart te vervolgen, maar dat kan alleen met onze toestemming. Binnendoor moet u weer naar Tjerkwerd en dan rechts ( stuurboord) uit naar Workum. Tjerkwerd / Workun is ongeveer 1 uur varen). In Workum zijn mooie ligplaatsen en er is een leuk centrum en natuurlijk het beroemde Jopie Huisman museum. Van Workum naar de stad Stavoren is de route via het de Lange Vliet naar Gaastmeer en daar op De Fluessen is het rechtsaf (stuurboord) via de Morra naar Stavoren ( ongeveer 3 uur varen). Ook hier zijn weer veel ligplaatsen en haven met alle mogelijke faciliteiten. Stavoren ligt aan het IJsselmeer en vanaf de dijk heeft u een mooi uitzicht over het IJsselmeer.

 • Het Hegermeer op

  Terug over de Morra en de Fluessen komt op het Hegermeer en kunt u Heeg aandoen ( circa 4 uur varen) of direct naar Woudsend. Woudsend en Heeg ( 1 uur varen) hebben een klein maar leuk centrum met winkeltjes en veel eetgelegenheden. Over het Slotermeer kan een bezoek aan Balk worden gebracht ( 1 ½ uur varen of direct naar de stad Sloten. Sloten is de kleinste stad van Friesland met een prachtig histories centrum. De moeite waard om even doorheen te lopen.

 • Varen naar Lemmer

  In ruim een uur vaart u naar Lemmer, via de Brandemeer. Lemmer is erg populair bij met name de Charterboten, er zijn diverse ligplaatsen in het centrum, waar veel te beleven is.
  Vanaf Lemmer gaat het via het Prinses Magrietkanaal naar Langweer ( circa 3 uur varen). Ook in dit dorpje is het erg gezellig met leuke restaurants en een prachtige dorpstraat. Eker de moeite waard om te bezoeken. Als laatst plaats gaat het nu naar Joure, bekend om de koffiebranderij van Douwe Egberts. Tijdens de vaart over de Langweerder wielen ziet u de fabriek al en soms ruik je de lekker geur van koffie ook. Voor de Jouster Sylroede is een smalle sluis, maar die staat altijd open. Joure heeft mooie ligplaatsen aan de vaart en een ruime haven.  Vanaf Langweer naar Joure is het ruim een uur varen. Het centrum is op loopafstand en biedt ook weer veel vertier.

 • Van Joure naar Sneek

  Het laatste trajct is van Joure naar Sneek via de Noorder Oude Weg ( Noarder Alde Wei) en de Goingarijpster Poelen over het Sneekermeer richting Sneek ( 2 uur varen). Op de Houkesloot neemt u de eerste afslag aan bakboord ( links) en vaart u weer naar onze haven.